Chakra

Chakra

Chakra är subtila energicenter som finns på särskilda punkter i kroppen. Det är en samlingsplats för fysisk, psykisk och andlig energi. Kunskap om kroppens olika chakran har funnits i olika kulturer världen över i tusentals år, men kanske framför allt inom den österländska filosofin, buddhismen, hinduismen och deras förståelse av hur kroppen, sinnet och själen samverkar. Ordet chakra är sanskrit och betyder snurrande hjul. Det symboliserar livskraftens rörelse.

När det bildas blockeringar i kroppens energiflöden påverkas vi negativt på en fysisk, psykisk, känslomässig och andlig nivå, till exempel genom fysisk sjukdom. När energin flödar fritt i kroppen mår vi bra på en fysisk, psykisk, känslomässig och andlig nivå.

I kroppens subtila energisystem finns en mängd olika chakran av olika storlek som är utspridda över hela kroppen, i lederna, handflatorna, fotsulorna och i de inre organen, men man brukar framför allt tala om sju större huvudchakran som vart och ett kan kopplas till olika delar av den fysiska kroppen med olika betydelser.  

De sju huvudchakrana

  Sanskrit Svenska Färg Placering
1 Muladhara rotchakrat djupröd ryggradens slut
2 Swadisthana sakralchakrat eller hara orange nedanför navlen
3 Manipura powerchakrat gul solar plexus
4 Anahatha hjärtchakrat grön i mitten av bröstkorgen, intill det fysiska hjärtat
5 Vishuddhi halschakrat turkos halsens håligheter
6 Agnija tredje ögat indigoblå mellan ögonbrynen
7 Sahasrara kronchakrat lila eller vitt mitt på hjässan

Ett öppet chakrasystem är av central betydelse för den andliga processen och möjligheten att kunna gå djupt i meditation. Det finns många övningar man kan göra för att balansera sina chakran så att energin flödar fritt. Vi lyfter därför in energiarbete med chakra i både meditationen och dansmeditationen.