Nyhetsbrev

​​​

Nyhetsbrev Maj 2024

 

Våren och försommaren är en underbar tid på året när allting återigen börjar växa och gro. Livet kommer tillbaka med ljuset, värmen och fågelsången. Det är en tid då vi kan njuta av den prunkande, skira grönskan när hela naturen exploderar i all sin härlighet. Bara att få känna den ljuvliga doften av blomsterprakten är en ynnest. Här finns mycket kraft och energi att hämta. Vi välkomnar dig till terminens sista kurstillfälle och ger dig inspiration inför sommaren:

​​​

Vipassana ute i naturen, Botaniska trädgården, Göteborg, fredagen den 24/5 kl 19.00-20.30

Vipassana har sitt ursprung och sin direkta grund i Buddhas egna utsagor och undervisning. Ordet vipassana på språket pali (det språk de buddhistiska suttorna är nedtecknade på) betyder insikt, betrakta eller bevittna. Vipassana kan praktiseras på flera olika sätt. Meditationstekniken Vipassana innebär att man betraktar sin egen andning med full uppmärksamhet. Meditationstekniken innehåller två grundläggande övningar: sittande meditation och gående meditation. Den första fasen är stillasittande, tyst meditation där man har sin fulla uppmärksamhet på andningen. Den andra fasen är gående meditation, s k Vipassanagång, där man går stilla i en cirkel motsols med medveten närvaro i alla sina rörelser och framför allt i sina fotsulor. Därefter följer ytterligare en fas av stillasittande, tyst meditation med fokus på andningen. Meditationen utövas i 50 minuter. Därefter en kort stunds vila. I all sin enkelhet är Vipassana en mycket kraftfull meditationsteknik som sägs ha hjälpt flest människor att gå djupt i meditation.

Tid: fredagen den 24/5 kl. 19.00-20.30  
Plats: entrén till Botaniska trädgården, Göteborg. Därifrån går vi gemensamt kl 19.15 till en fin plats i Botaniska där vi kan meditera tillsammans. Kom i tid.

Utrustning: Tag med en egen sittdyna samt en vattenflaska

Pris: fri entré dock max 20 kursdeltagare. Frivillig donation via Swish till 0727-448016.
Kursledare: Per Winjestam
Anmälan: info@dansmeditation.se eller 0727-44 80 16

OBS! Förutsättningen för att vi skall kunna genomföra detta är fint väder med uppehåll.

 

 

Om Dansmeditation

Att dansa och meditera i ett sammanhängande flöde är en metod för att frigöra energi, lösa upp blockeringar och komma i djupare kontakt med ditt inre, öppna upp för kreativa processer och bli mer närvarande i nuet. Dansen är både grundande och bidrar till att fördjupa meditationen. Kvällen är upplagd som ett kombinationspass där vi börjar med en danscykel (frigörande dans) och dansar oss genom de olika elementen jord, eld, vatten och luft, och därefter ett längre pass tyst meditation, Vipassana. Vi lyfter in energiarbete med chakra i dansmeditationen. Det krävs inga förkunskaper.

 

Att tänka på

Ta gärna med mjuka kläder att dansa och meditera i. Det finns möjlighet att byta på plats. Det bästa är att dansa barfota eller med strumpor eller sockiplast. Ta gärna med en vattenflaska. Kom i tid. Ta gärna med jämna pengar om möjligt.

 
 
Senaste bloggtexten:
 
Kärlekens mystiska väsen.

Om essenskontakt, passion och vardagsromatik i svensk poesi: Johan Henric Kellgren, Karin Lyberg och Sven Alfons

Postat: 2024-02-11 av Per Winjestam

Det var på sportlovet. Jag var femton år och skulle för första gången göra en längre tågresa på egen hand. Jag skulle besöka min farmor som bodde i en liten småstad i Mellansverige. Det var riktigt kallt och mycket snö. Jag var full av förväntan och kände mig en aning nervös. När jag väl kom fram tilltog den inre rastlösheten. Jag började känna mig febrig och anade att något stort var gång. Jag sov ingenting på hela natten. Vissheten om att något skulle hända blev bara starkare och starkare.

Läs mer på: https://dansmeditation.se/blogg

Dansmeditation är en mötesplats för dig som både vill dansa och meditera, en kombination av hjärtvägen och meditationsvägen.

Kontakt: info@dansmeditation.se eller 0727-448016

Varmt välkommen till Dansmeditation!

Eva och Per