Dansmeditation – Hjärtvägen och Meditationvägen i Förening

Böcker

Pressbild
Författarbilder

 

Eva-Lotta Sandberg Foto: Johanna St Michaels

Per Winjestam Foto: Johanna St Michaels

DANSMEDITATION – HJÄRTVÄGEN OCH MEDITATIONVÄGEN I FÖRENING

Av Eva-Lotta Sandberg och Per Winjestam
Utgivningsår: 2019
Utgiven av: Visto förlag

Dansmeditation är en modern dynamisk rörelsemeditation som förenar frigörande dans med stillasittande, tyst meditation – en kombination av hjärtvägen och meditationsvägen. Upptäck hur du kan frigöra energi, öppna upp för kreativa processer och bli mer närvarande i nuet genom enkla andnings- och kroppsövningar. Metoden Dansmeditations grundläggande faser är:

  • Centrering – andningens helande kraft
  • Grundning – rötter i fötterna
  • Danscykel genom de fyra elementen jord, eld, vatten och luft
  • Vipassana – buddhistisk meditation

Boken Dansmeditation – hjärtvägen och meditationsvägen i förening är både en övningsbok och ett utforskande av fri dans och meditation över tid och rum. Den ger en inblick i de fyra elementen, chakrasystemet och det mänskliga energifältet som en väg till bättre hälsa, andlig visdom och förmåga att leva sin fulla potential. Genom ett pärlband av berättelser om banbrytande pionjärer som gått före och visat vägen guidas läsaren till nya fria dans- och rörelsemetoder av idag. Det är en inspirerande och spännande bok om livets mysterium som ger vidgade vyer, fördjupning och nya perspektiv på vad fri dans och meditation kan vara i vår samtid.

Boken inkluderar texter om Isadora Duncan, Anna Halprin, Gurdjieff, Osho, Gabrielle Roth, Jerzy Grotowski och många fler. Boken inkluderar även intervjuer och texter med bland annat Ya’Acov Darling Kahn, Susannah Darling Khan, Vinn Arjuna Marti, Andrea Juhan, Jacqueline Maria Longstaff, Sumito Ögaard, Hari Om, Åsa Kullberg, Marie Milling, Maria Mohoni Sacha (f.d. Koziomtzis) och många fler.

Boken innehåller vackra och informativa illustrationer i färg.

Eva-Lotta Sandberg och Per Winjestam har studerat fri dans och meditation med lärare som kombinerar västerländsk psykologi och österländsk filosofi samt shamanism. Eva-Lotta har sin bakgrund inom konst, kultur och mänskliga rättigheter. Per har sin bakgrund inom socialt arbete, psykoterapi och fysisk teater. De är grundare till metoden Dansmeditation och driver tillsammans kursverksamheten med samma namn. De är bosatta i Göteborg.

Format: Danskt band
Antal sidor: 558
Utgiven: 2019-08-30
Utgiven av: Visto Förlag
ISBN: 978-91-7885-090-7

Boken kan köpas i din lokala bokhandel eller i nätbokhandel som Bokus, Adlibris och CDON samt Visto Förlag, Regnbågens bokhandel i Göteborg eller Vattumannens bokhandel i Stockholm. Boken kan också köpas via vår webbshop.

Eva-Lotta Sandberg är konstnärlig ledare och lärare i Dansmeditation med mer än 15 års praktiserande av fri dans och meditation. Hon är en av grundarna till metoden Dansmeditation. Hon är utbildad konstnär och har en fil. kand. i konstvetenskap. Under sina yrkesverksamma år inom musei- och kulturbranschen har hon bland annat arbetat som konstkonsulent, utbildningssamordnare, intendent, utställningsproducent, pedagog och projektledare. Därtill har hon studerat det tvärvetenskapliga masterprogrammet i mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet. Hon är författare till spänningsromanen Tranornas dans (2015).

Per Winjestam är socionom och diplomerad samtalsterapeut (Steg 1) med psykodynamisk inriktning och har praktiserat meditation sedan mer än 25 år tillbaka. Han är en av grundarna till metoden Dansmeditation. Under sina yrkesverksamma år inom psykosocialt arbete har han arbetat både som kurator och socialsekreterare. Han är verksam som samtalsterapeut med egen mottagning i Göteborg och som kursledare i meditation och Dansmeditation. Han har sin bakgrund inom fysisk teater enligt Jerzy Grotowski.

RECENSIONER/ARTIKLAR

”Ett gediget verk som tar ett vitt grepp om ett samtidsfenomen, den fria dansen och meditationen som blivit
en del av mångas vardag.”


Monica Katarina Frisk i tidningen Free, nr 1, 2020

”Eva-Lotta Sandberg och Per Winjestam har studerat fri dans och meditation med lärare som kombinerar västerländsk psykologi och österländsk filosofi samt shamanism. Här berättar de om den metod de skapat tillsammans och som även utmynnat i den gedigna boken Dansmeditation.”

Eva Danneker i tidningen Inspire, vinternumret, 2019

 

 

RÖSTER OM BOKEN

”Boken ’Dansmeditation’ är en livsbejakande och gränsöverskridande text. Med djupaste insikt och öppenhet inför existensens gåtor förenas öst och väst, känsla och tanke, praktik och teori, rörelse och stillhet. Att läsa boken är som att låta sig dansas av dansen.”

Gudrun Olsson, professor i psykologi, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, Göteborg

”’Dansmeditation’ är en spännande och djupgående resa om hur den fria rörelsen och dansen kan öppna portarna till det stilla djupet inom oss. Boken är en inspirerande beskrivning av en mångfald olika metoder som alla har en gemensam kärna och effekt: Stärkt hälsa och livskvalitet! Den ingår som en självklarhet på Frigörande Dans Akademins litteraturlista.”

Anne Grundel, danslärare och grundare till metoden Frigörande dans i mindfulness, Stjärnsund

"Först den läkande, befriande och stärkande upplevelsen av dansmeditation i praktiken – och sen detta gedigna bokverk om hur människan genom alla tider på alla platser har läkt, befriat och stärkt sig själv på samma sätt. Dansmeditationen rotade mig i mig själv, boken Dansmeditation rotade mig i mänskligheten. Fantastiskt!"

Melinda Szep, Göteborg

”Detta är en tillgänglig bok om Dansmeditation som tar ett vitt grepp om dess bakgrund, från dansens rötter i shamanska traditioner till bland annat Isadora Duncan, Anna Halprin, Gabrielle Roth med flera. Här finns intressanta diskussioner om dansterapi, terapeutisk dans och dess koppling till nutida frigörande dans. För mig som professionell dansare är det roligt att Anna Halprin (1920-) som anses vara den postmoderna dansens moder fått ett eget kapitel. Halprin förändrade dansmetoder bland annat genom att frångå mästar-lärling-metodiken och menade att det viktigaste är att dansa den dans som behöver dansas här och nu istället för att lära ut redan förutbestämda steg.”

Ami Skånberg Dahlstedt, dansare, scenkonstnär, koreograf, universitetsadjunkt, lektor, PhD vid University of Roehampton, London och bosatt i Göteborg.

”Boken Dansmeditation är en mycket bra vetenskaplig tegelsten. Ni har gjort ett otroligt jobb. Alla som håller på med yoga, meditation och mindfulness borde läsa boken. Jag blev lurad av titeln ’Dansmeditation’, jag trodde att det bara handlade om dans, men jag förstår att dansmeditation är en helhet och inte bara meditation när man dansar.”

Lars Nilsson, VD och grundare till C2 Management, Stockholm

”Jag vill uttrycka mitt allra djupaste tack för boken ’Dansmeditation’. Så fantastiskt att dela alla dessa kunskaper på ett så fint och enkelt sätt. Helt enastående och mycket generöst tycker jag. Den boken är nu ’min dansbibel’.”

Solveig Svensson, Sandviken